akkase huvelbaki

Bu gönderiyi paylaş

Akkase Ebru

Akkase ebru, bir kâğıda birden fazla ebru alınarak yazı veya desen elde edilen bir ebru çeşididir. İlk olarak zemine hafif bir ebru yapılır. İstenen şekil dış sınırlarından zemin ebrusunun üzerine aktarılır. Desenin içi Arap zamkıyla hazırlanmış sıvıyla kapatılır. Kâğıt ikinci kez, bu sefer daha koyu bir renkle ebrulandığında Arap zamklı kısım boyayı emmeyeceğinden desen açık renkli ebrulu olarak ortaya çıkar. Desenin içi değil de dışı zamklanırsa, bu defa desenin içi koyu dışı açık renkte olacaktır.

Bu tekniği geliştiren Necmeddin Okyay tarafından kullanılan Arap zamkı metodu, günümüzde yeni malzemelerin ortaya çıkmasıyla kullanılmaz hale gelmiştir. Şu anda, aynı işlemi gerçekleştirmek için genellikle şablonlama yöntemi kullanılmaktadır. İstenilen desenin (hat, minyatür veya desen olabilir) kâğıttan kesilerek şablonu çıkarılır ve hafif zeminli ebrunun üzerine yarı yapışkanlı sprey yapıştırıcılarla yapıştırılıp tekrar ebrulanarak şablon söküldüğünde akkâse tamamlanmış olur. Şablonun erkek veya dişi kullanımına göre desenin içi-dışı, koyu-açık yapılabilmektedir. Şablonlama tekniğinde birden fazla şablon kullanılarak üç-dört renkli akkâseler yapılabilir.

Hüsn-i hat yazılarının tercih edildiği akkâse ebruda hat yazılarının şablonu, kalem hakkına riayet edilerek dikkatlice çıkarılmalıdır. Şablonlar, ya bizzat hattat tarafından çıkarılmalı, buna imkân yoksa kesilen şablonlar bir hattatın tasdikinden geçirildikten sonra kullanılmalıdır. Şablonu çıkarılacak yazılar celî (iri) yazılardan seçilmeli, ince detaylı yazılardan kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir