Bülbül Yuvası Ebrusu
Bülbül yuvası, Battal ebrunun içten dışa doğru yan yana helezonik daireler çizilerek oluşturulan bir ebru şeklidir. Kadim bir form olup eski zamanlarda sıkça yapılmış ve sevilmiştir. Dairelerin çapları istenilen büyüklükte ayarlanabilir. Bülbül yuvası ebru, Battal, Gel-git veya Taraklı ebru üzerine uygulanabilir. Bülbül yuvaları tek tek yapılabileceği gibi geniş aralıklı, kalın uçlu bir tarak veya hatta teknenin tamamını kaplayacak özel bir tarakla bir seferde de yapılabilir. Tarağın diş aralıkları, istenen bülbül yuvası deseni büyüklüğünde ve en az yarı çapı kadar tekne boyundan küçük olmalıdır ki, rahatça döndürülebilsin.
Bülbül yuvası ebrusunda damla büyüklükleri çok iyi ayarlanmalıdır. Çok ince atıldığında, helezonların iç kısmında kalan ve harekete katılmayan boyalar, ahengi bozabilir. Aynı şekilde, haddinden fazla büyük damlalarla yapılmış bir bülbül yuvası ebrusunda da hareketler hissedilmemektedir. Bu nedenle damlaların orta boyutta düşmesine ve kalın bir bizle yapılmasına dikkat edilmelidir.
Diğer renkleri konturlayacağından, tüm hareketli ebru desenlerinde olduğu gibi ilk atılacak renk koyu renklerden seçilmelidir.
Bir yanıt yazın