Taraklı Ebrusu

Dikine yapılmış gel-git ebrusunun ince çıtalara tutturulmuş iğneler yardımıyla son yapılan gel-gitin aksi yönünde çizilmesi, farklı bir efektin ortaya çıkmasını sağlar. Taraklı ebrularda renklerin ince aralıklarla çizileceği için boya ayarlarının hassas yapılması önemlidir. Aksi takdirde, boyalarda kopmalar olabilir ve taraklı formdan istediğimiz güzelliği elde edemeyebiliriz. Tarak şekline ve çekiş hareketlerine bağlı olarak farklı desenler üretilebilir.

3-4 mm’den 8-10 mm’ye kadar eşit aralıklarla hazırlanan taraklar düz olarak kullanılabilirler. Düz taraklı ebrularda ince bir bizle aksi yönde “S” çizilerek hareket kazandırılabilir. İğneler, ikişer, üçer, dörderli gruplar halinde ve grupların araları belirli bir aralıkta olacak şekilde yerleştirildiğinde farklı şekiller elde edilebilir.

Taraklı ebru, XVII. yüzyılda batıya yayıldığından beri oralarda çok sevilen bir form olmuştur. Bu teknikle ilgili olarak çok çeşitli taraklar üretilmiştir. Midye kabuğu tarak, bu taraklardan biridir. Geniş bir tahtaya çift sıra halinde çakılan iğneler, midye kabuğunu andıran şekillerin oluşmasını sağlar. Bu tarakları çekeceğimiz yöne dik olarak yapılmış bir gel-git veya midye kabuğu taraklı ebrunun üzerinden geçirdiğimizde, midye kabuğu formunu andıran izler elde edilir.

Bu konuda yapılan çalışmalarla birbirinden farklı tarak şekilleri üretilebilir. Önemli olan, taraktaki iğnelerin yüzeydeki boyalarda nasıl bir iz bırakacağını anlamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir